FONTOS

  
FIBA Szabályváltozások 2008. és 2010.
2008. október 20.


Szabályváltozások

Kapitány Gellért

Amatőr Regionális NB II. Női Kosárlabda bajnokság Versenykiírása 2008/2009
2008. szeptember 7.

A versenykiírás és a sorsolás megtalálható a 'dokumentumok' menüpont alatt.

versenykiírás

Cserkuti András - Versenybizottság

Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség 2008/2009. évi Versenykiírása
2008. augusztus 27.

A versenykiírás megtalálható a 'dokumentumok' menüpont alatt.

versenykiírás

Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség
Verseny Bizottság

Szabálymagyarázat 2007/2008.
2007. október 19.

Tisztelt Sporttársak!


Mellékelten közzétesszük a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) 2007/2008-as szezonra vonatkozó, a sportszerűtlen és technikai hibákkal kapcsolatos szabálymagyarázatának fordítását, és a linket, melyre kattintva a szabálymagyarázatokkal kapcsolatos videó anyag megtekinthető.

Sportszerűtlen hiba

Technikai hiba

Az MKOSZ JB a szabálymagyarázatok alkalmazásával kapcsolatban moratóriumot hirdetett, így a játékvezetők 2007. november 1-ig a szabálymagyarázatokban leírt játékhelyzetek bekövetkezése esetén kizárólag figyelmeztetéssel élnek, azt követően azonban a szabályoknak megfelelő büntetések kerülnek megítélésre!

Kérjük, hogy a megyében működő játékvezetőket, edzőket és játékosokat a fentiekről tájékoztatni szíveskedjenek!


Sporttársi üdvözlettel,

MKOSZ Központi Versenyiroda
06-1/460-6827
versenyiroda@hunbasket.hu

Megújul a honlap
2007. október 10.

Tisztelt csapatok, játékosok, edzők, játékvezetők, kosárlabda szeretők!

A bmksz.hu tartalmi megújítása érdekében kérnénk tisztelettel mindenkit,
hogy javaslataitokat, észrevételeiteket, ötleteiteket október végéig küldjétek el
az ivandr@citromail.hu címre.

Kérnénk továbbá, hogy az egyes menüpontok (bajnokságok, csapatok) frissítése érdekében
a honlapon megjelentetni kívánt adatokat is küldjétek el. Gondolunk itt (a teljesség igénye nélkül):
csapatnév, csapatnévsor, csapat történelem, szereplések, fényképek...

Segítő munkátokat köszönjük!

Várhalmi Zsolt
főtitkár

Versenykiírás 2007/2008
2007. augusztus 30.

BARANYA MEGYEI KOSÁRLABDA SZÖVETSÉG

2007/2008 VERSENYKIÍRÁS

BARANYA MEGYEI KOSÁRLABDA SZÖVETSÉG (BMKSZ)
PÉCS
Apáca u. 2/1.
7621

Szövetségi nap: hétfő 16:00 – 18:00

Elérhetőségek:
Telefon: 72/ 532-666; 70/ 778-93-69
Fax: 72/ 532-667
E-mail: baranyakosar@baranya.hu
Home-page: www.bmksz.hu


BMKSZ elnök: Rabb József 70/ 778-93-50; 30/ 947-76-93
BMKSZ főtitkár: Várhalmi Zsolt 70/ 778-93-70; 20/ 954-96-9; 72/ 518-508
Verseny Biz. elnök: Cserkúti András 70/ 778-93-81; 70/ 240-88-78
Átig. és nyilv. Biz. elnök: Kőhegyi István 70/ 778-93-95; 20/ 449-93-21
Játékv. Biz. elnök: Kapitány Gellért 70/ 778-93-61; 20/ 327-55-55
Szervező titkár: Zselenyánszky János 70/ 778-93-73; 20/993-53-33

1. A bajnokság célja
A kosárlabda sportág népszerűsítése, sportolási lehetőség biztosítása minőségi osztályokban nem szereplő sportolók részére, továbbá megfelelő utánpótlás biztosítása. Célja továbbá az egyes csoportokon belüli helyezések eldöntése, és ezen keresztül az NB II. -be jutás lehetőségének biztosítása, az MKOSZ által meghatározott csapatmennyiségeknek játéklehetőség biztosítása.

2. A bajnokság rendezője
Az MKOSZ megbízásából a BMKSZ elnöksége által kinevezett versenybizottság (VB):

Elnök: Cserkúti András (középiskolai leány/fiú ifjúsági bajnokság)
Tagok: Szép Nóra (középiskolai leány serdülő bajnokság)
Földvári Tamás (NB II. női bajnokság)
Gyurka Tamás (megyei férfi bajnokság)
Kárpáti Zoltán (középiskolai fiú serdülő bajnokság)

3. A bajnokság résztvevői
A bajnokságban azok az a egyesületek, iskolák, sportkörök, valamint sportiskolák csapatai vehetnek részt, amelyek nevezésüket határidőre leadták a VB-nak, a nevezési díjat illetve a tagsági díjat befizették, a Szövetséggel szemben tartozásuk nincsen, és a nevezésüket a VB elfogadta.

4. Versenyszámok
A nevezések számától függően, igény szerint kerül kialakításra. A VB fenntartja a jogot, hogy a nevezésektől függően az esetleges csoportbeosztásokat megtegye.

5. Sportorvosi engedély
Minden játékos csak érvényes sportorvosi engedéllyel játszhat, a sportorvos által meghatározott időn belül. Sportorvosi engedély csak a játékos igazolványban fogadható el „dátum-ig” megjelöléssel. Az iskolai csapatoknak összesítő névsorral, orvosi igazolással és diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, melyet a mérkőzés kezdete előtt kötelesek (kérés nélkül!) a játékvezetők rendelkezésére bocsátani.

6. Nevezés
Nevezni csak írásban a sportkör elnökének aláírásával és bélyegzőjével ellátott, a szövetség által kiadott nevezési lapon lehet. A nevezés leadásakor a nevezési díj befizetésének tényét igazolni kell. Nevezési lap igénylése a szövetségnél lehet.

7. Nevezési díj 7000 Ft/csapat

8. Nevezési határidő: 2007. szeptember 24.

9. Ligaértekezlet
2007. október 8. hétfő 16:30 óra Pécs, Apáca u. 2/1.
Csak a nevezési díj befizetését igazoló feladóvevénnyel vagy az átutalást igazoló nyomtatvánnyal lehet részt venni a ligaértekezleten és min. 8 db kész játékengedéllyel és sportolói kártyával. A ligaértekezleten minden csapat képviselőjének jelen kell lennie. A tavaszi fordulók előtti Ligaértekezleten csak a tagdíj befizetését igazolva jelenhet meg a csapat képviselője. Ennek hiányában a csapat tavaszi mérkőzéseit nem írjuk ki. Amennyiben a csapat megbízott képviselője nem jelenik meg, úgy annak a csapatnak a mérkőzéseit az ellenfél bejelentése alapján, illetve hivatalból írjuk ki, amely ellen reklamációt nem fogadunk el.

10. Szövetségi napok
Minden hétfőn 16:00 – 18:00 között. Helyszín: Pécs, Apáca u. 2/1.
Ezen idő alatt mérkőzés nem rendezhető.
A VB kizárólag a szövetségi napon és időben áll a csapatok rendelkezésére.

11. A bajnokság rendszere
Pályaválasztóként és vendégként 1-1 mérkőzés. (A nevezések száma befolyásolhatja!)

12. A bajnokság kezdete: 2007. október 18.

13. A bajnokság lebonyolítása
A bajnokságot a BMKSZ rendezi a MKOSZ által kiadott „Nemzetközi kosárlabda játékszabályok” szerint, így a kiírásban nem részletezett szabályokra azon rendelkezések a meghatározóak.
A mérkőzések helyét, idejét a VB a Ligaértekezlet alapján határozza meg. A VB a mérkőzésekkel kapcsolatos változtató kérelmet az ellenfél írásbeli beleegyezésével, az új helyszín és időpont megjelölésével, az eredetileg kiírt mérkőzésidőpont előtt legalább 1 héttel fogad el. Egyoldalú bejelentést nem veszünk figyelembe. A későbbre halasztott mérkőzéseket a kiírt időpontot követő 3 héten belül le kell játszani! Tárgyhétre illetve az utolsó két forduló mérkőzéseire módosító kérelem csak „vis major” esetén fogadható el. A (közösen) módosított mérkőzésekről a VB nem küld értesítést az érdekelt csapatoknak.
A mérkőzéseket csakis hitelesített teremben, illetve szabadtéri pályán lehet lejátszani. A VB minden részvevő csapat helyszínét ellenőrzi, hitelesíti a bajnokság kezdetén. A VB-nak jogában áll a pályaválasztói jog felcserélését engedélyezni/elutasítani illetve előírni. A pályaválasztói jog érvényesítése végett minden csapat köteles a nevezési lapon a pálya, illetve a terem pontos címét is bejelenteni.

14. Játékos szerepeltetése
A megyei bajnokságban a Sporttörvény értelmében csak azok a játékosok szerepelhetnek, akik a BMKSZ által kiállított verseny engedéllyel (sportolói kártyával), érvényes sportorvosi engedéllyel és az adott évre az adott csapatba játékengedéllyel rendelkeznek. A versenyengedély tartalmazza a Sporttörvényben előírt kötelező sportolói balesetbiztosítást. A versenyengedély kiadását 2007. augusztus 21.-től lehet kérni a Szövetségben az Igazolási/Átigazolási és Nyilvántartási Bizottságnál.
A versenyengedély (sportolói kártya) díja a Megyei és Városi bajnokságokban induló csapattagoknak: 1000 Ft/fő.
(Diák/utánpótlás bajnokságban: 800 Ft/fő, amelyből 300 Ft/fő összeget a BMKSZ átvállal; NB II. bajnokságban 2000 Ft/fő)

A 2000. évi CXLV. Sporttörvény I. fej. 5 §. (1) bekezdése alapján a bajnokságokban csak érvényes versenyengedélyekkel lehet versenyezni. A versenyengedélyt a „Játékos törzsadat lap” nyomtatvány kitöltésével lehet igényelni. A játékengedély kiváltási költségét az MKOSZ határozza meg.

Egy osztályban egy egyesület több csapata is részt vehet, de ilyen esetben úgy az őszi, mint a tavaszi fordulókban egy játékos, csak az egyik csapatban szerepelhet. Minden bajnokságban szereplő csapat, amelynek magasabb osztályban is van(nak) csapata(i) köteles az NB I.-ben 8, az NB II.-ben 6 főt bejelenteni, akik csak a bejelentett csapatban szerepelhetnek. A VB fenntartja a jogot, hogy felülvizsgálja a bejelentett játékosok névsorát, és ha a bejelentett játékosok rendszeresen a kezdő csapatban szerepelnek az alsóbb osztályokban, akkor a csapatot versenyen kívül szerepelteti. A bejelentést 2007. október 12.-ig kell beadni, és a VB 15 napon belül jóváhagyja. Amennyiben a bejelentett játékos a bejelentett csapaton kívül másik csapatban is szerepelne a megyei bajnokságban, vagy egy játékos azonos csoportú bajnokságban több csapatban is részt venne, a vétkes csapat 20:0 eredménnyel a mérkőzéseket elvesztette, és a kiállásért járó egy pontot sem kapja meg. Ismétlődés esetén a vétkes csapatot a további küzdelmekből kizárjuk.
Egy bajnoki évadban, egy játékos, egy korosztályban csak egy csapatban szerepeltethető. Bajnokság közben átigazolásra nincs lehetőség.

15. Mérkőzésre „ki nem állás” esetén
A mérkőzésre ki nem álló csapat a kiállásér járó egy pontot sem kapja meg. Azt a csapatot, amelyik háromszor nem áll ki, törölni kell a bajnokságból. Ez ellen óvni, fellebbezni, illetve beadvánnyal élni nem lehet.

16. Díjazások
Az egyes csoportokban az elnökség döntése szerint a helyezettek érem, illetve oklevél díjazásban részesülnek, amelyre ünnepélyes keretek között a PVSK-Pécs Expo NB I.-es mérkőzéssének szünetében kerül sor.

17. Költségek
Az utazó csapat fedezi a részvétel költségeit (utazás, szállás, étkezés), a vendéglátó csapat pedig köteles a rendezéssel járó költségeket viselni. A játékvezetői díjakat a pályaválasztó csapat tartozik megfizetni, a mérkőzés kezdete előtt nyugta/számla ellenében.

18. Játékvezetői költségek
A mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő, és a MKOSZ Elnöksége által jóváhagyott játékvezetői díjak, valamint úti általányok számolhatóak el.

19. Egyéb rendelkezések
• A bejelentendő játékosok névsorát 2007. október 12.-ig kell leadni a Szövetségben;
• A résztvevő csapatoknak a „Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok” által előírt sportöltözetben kell szerepelnie. A játékosok csak egyszínű felsőrészben szerepelhetnek.
• A játékosok mezeinek számozása a felnőtt bajnokságokban 4-től 99-ig lehet. A számozások amez elején és hátulján is egyformán kötelezőek. Csapatonként egy fő szerepelhet 0-s megjelöléssel.
• A szabályok értelmében, ha a mérkőzésre kiírt játékvezetők egyike sem jelent meg, a csapatok vezetői kötelesek szükség játékvezetőket felkérni, akik játékvezetői vizsgával rendelkeznek, ha a felkérés sikertelen, illetve a helyszínen nem tartózkodik felkérhető játékvezető, a csapatok a mérkőzést a két edző játékvezetésével játsszák le.
• Felhívjuk a csapatok vezetőinek figyelmét, hogy a Magyar Kupában az NB I.-es és az NB II.-es csapatok indulása és részvétele kötelező, míg a megyei bajnokságban vagy más bajnokságban résztvevő csapat is indulhat, ha indulási szándékát bejelenti a VB-nak. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el az alacsonyabb osztályú csapat pályáján.

20. Technikai feltételek
A mérkőzést csak állítható stopperórával lehet lejátszani, mely meglétéről a pályaválasztó csapat köteles gondoskodni. Ugyanígy a pályaválasztó csapat kötelessége a 24 mp-es óráról való gondoskodás. Ezen órák hiányában a mérkőzést nem szabad lejátszani.

21. Játékidő
Minden mérkőzésen 4*10 perc állítható órával. Időmérőről (versenyidő, 24 mp) a hazai csapat köteles gondoskodni. Míg a jegyzőkönyvvezetés joga a vendég csapatot illeti meg. Ezek hiányában mérkőzés nem maradhat el!
A jegyzőkönyvbe a játékosokat számozásuk szerint emelkedő számsorrendben kell beírni. A büntető, illetve technikai hibát jelző 1-től 5-ig számozott táblákról, a csapatok büntetőjét jelző piros 2 db zászlóról vagy tábláról a hazai csapat köteles gondoskodni. Ezen rendelkezés akkor is érvényes ha pályaválasztó jog csere történt. Ezek hiánya esetén – játékvezető jelentés alapján – büntetőpont kerül levonásra

22. Várakozási idő
A megyei bajnokságban várakozási idő NINCS. Ha a kiírt időpontban bármelyik csapat nem áll készen a játékra min. 5 játékossal, akkor a mérkőzést elvesztette. Ilyen esettel foglalkozó beadványokat nem tárgyalunk

23. Kiállított játékos
A mérkőzésen történt kiállítás tényét a mérkőzés végén a jegyzőkönyv hátoldalán fel kell tüntetni a kiállítás indokának megjelölésével, és az a játékvezetőnek alá kell írnia. A kiállított játékos edzőjének „tudomásul vettem” megjegyzéssel szintén alá kell írnia.

A kiállított játékos, ha nem történik ellene feljelentés – melyet a játékvezetők kötelesek vele közölni – a következő bajnoki mérkőzésen nem szerepelhet! Amennyiben a kiállított játékost a játékvezető fel is jelenti – melyet a játékos és annak edzőjének a tudomására kell hozni – úgy a mérkőzést követő hétfőn 16:30 óráig köteles az esetre vonatkozó játékvezetői jelentést és a játékostól bevont játékengedélyt a Szövetségbe eljuttatni, hogy a Fegyelmi Bizottság az ügyet 18:00 órakor tárgyalni tudja. A kiállítás tényéről a játékvezető köteles a Fegyelmi Bizottság Elnökét vagy a Szövetség Titkárát értesíteni. A fegyelmi tárgyaláson a kiállított játékos és az edzője idézés nélkül köteles megjelenni. Amennyiben bármelyikük nem jelenik meg a fegyelmi tárgyaláson, úgy a Fegyelmi Bizottság hivatalból tárgyalja az ügyet a játékvezetői jelentés alapján.

A VB súlyos, vagy többszöri kiállítás esetén jelentés nélkül is felkérheti a Fegyelmi Bizottságot , hogy tárgyalja az ügyet. Ebben az esetben írásban értesítik az érintett játékost és annak edzőjét. Az idézésre kötelesek a Fegyelmi Bizottság előtt megjelenniük, amennyiben nem jelennek meg, úgy távollétükben is lefolytatjuk az eljárást.

24. Óvás – fellebbezés
Ha egy csapat a mérkőzést óvási indok alapján meg akarja óvni, akkor ezt a tényt a mérkőzés játékvezetőinek be kell jelenteni, és az óvási ok megjelölésével, és a csapatkapitánynak a jegyzőkönyvet, annak megfelelő részén alá kell írnia.
A bajnoksággal kapcsolatos mindennemű óvást a mérkőzést követő 8 napon belül a VB-nál kell benyújtani írásban, 5.000,- Ft óvási díj egyidejű megfizetésével (csekken ill. átutalással). Amennyiben az összeg nem került befizetésre, úgy a VB az üggyel érdemben nem foglalkozik.
Első fokon hozott VB-i határozat elleni fellebbezési ügyben, másodfokon a BMKSZ Fellebbviteli Bizottsága dönt. Fellebbezni az első fokú döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül lehet, a 10.000 Ft fellebbezési díj megfizetésével.
Óvást, illetve fellebbezést csak és kizárólag a sportkör/egyesület/sportiskola elnökének/vezetőjének/szakosztályvezetőjének aláírásával és bélyegzőjével együttesen fogadunk el. Mindezek hiányában az óvást illetve a fellebbezést az érdekelt szervek nem tárgyalják. Óvást és fellebbezést megnyerő csapat részére a befizetett összege(ke)t visszatérítjük.

25. Minden olyan jellegű mérkőzésről, amelyet a csapatok szerveznek és rendeznek, a mérkőzés idejéről, helyéről és megnevezéséről a VB-t és a Játékvezetői Bizottságot egyaránt írásban kell értesíteni a játékvezetők biztosításának érdekében.

26. Jegyzőkönyv leadása
A bajnoki mérkőzések jegyzőkönyveit az első játékvezető köteles leadni legkésőbb a mérkőzést követő hétfőn 17:00 óráig a Szövetségbe.
A jegyzőkönyv leadásának elmulasztása esetén a VB szigorúan eljár a JB felé!

27. A 2007. évre vonatkozó nevezési és tagsági díjak (csapa és egyéni) befizetése bármilyen okból kifolyólag nem történt volna meg, úgy azt azonnal pótolni kell, mert ellenkező esetben a csapatok nevezését nem fogadjuk el a 2007/2008-as bajnokságra, a játékvezetőket és az edzőket pedig nem engedjük működni.

28. A BMKSZ VB fenntartja a jogot, hogy a Versenykiírás egyes pontjait szükség esetén későbbi időpontban kiegészítse, illetve módosítsa.

29. Minden olyan esetben, melyről a „Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok”, valamint e versenykiírás nem rendelkezik, a VB dönt.

Pécs, 2007. augusztus 17.

Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség
Verseny Bizottság

A sportorvosi igazolásokról! (Fontos!)
2007. február 1.

Az Országos Sportegészségügyi Hálózat sportorvosi szakrendelőiből több visszajelzés érkezett, hogy az egyes szakági szövetségek a sportorvosi vizsgálatra nem küldik a 215/2004. Korm. rendelet mellékletében kötelezően előírt Sportorvosi engedély c. nyomtatványt, melyet a szövetségeknek kell kitölteni a kötelezően előírt adatokkal. (Pl. közölni kell adott sportoló jogállását, tehát amatőr vagy hivatásos sportoló-e?)
A sportorvos ezt a nyomtatványt is lebélyegzi a sportorvosi pecséttel, és saját orvosi körbélyegzőjével is ellátja. Ugyanez a két bélyegző kerül be a sportoló versenykönyvébe is. A nyomtatvány visszakerül a szövetségbe.
A nagyszámú pecséthamisítások ezzel a módszerrel lényegesen csökkenthetőek lennének.
Lényeges lenne, hogy a játékvezetők, ill. versenybírók mérkőzés ill. verseny előtt ellenőrizzék a sportorvosi pecsét valódiságát (a szabályos pecsétminta minden szövetségben megtalálható), és azt, hogy az orvos saját körbélyegzője is - mely tartalmazza az orvos nyilvántartási számát – rajta van-e a sportorvosi engedélyen, hiszen e nélkül a versenyzési engedély érvénytelen!

A 320/2006. (XII.23.) sz. Korm. rendelet előírja a hivatásos sportolók sportorvosi díjait, melyet a sportoló köteles a vizsgálat előtt befizetni a sportorvosnál (8.000.- Ft). Amennyiben egyéb szakvizsgálatok szükségesek a versenyzési engedély megadásához, azokat a sportoló a rendelőintézet adott szakrendelőjében fizeti meg az OEP díjszámításának megfelelően. A hivatásos sportolók vizsgálata a fővárosban a Sportkórházban történik, vidéken pedig a megyei sportorvosi központokban.

Amennyiben az igazolt versenyző nem hozza a fentiekben említett és a szakszövetség által kiállított és leigazolt Sportorvosi engedély c. nyomtatványt, a sportorvos nem tudja eldönteni adott helyen, hogy a versenyző hivatásos-e vagy amatőr. Így a hivatásos sportolókra nézve kötelező térítési díjat számolja fel 2007. március 1. után.


215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet
a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról


A Kormány a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. §-a (1) bekezdésének g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a versenyzőt, a szabadidős sportolót (a továbbiakban együtt: sportoló), valamint a sportszakembert ellátó, továbbá a sportrendezvényen, szabadidősport eseményen egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatóra, illetve egészségügyi dolgozóra, a sportrendezvény, szabadidősport esemény szervezőjére, továbbá a sportegészségügyi ellátásban részt vevő sportolóra és sportszakemberre.
(2) A rendelet alkalmazásában sportrendezvény az országos sportági szakszövetség vagy az országos sportági szövetség (a továbbiakban együtt: sportszövetség), illetve a sportszervezet által szervezett verseny, mérkőzés.
Az országos sportegészségügyi hálózat
2. § (1) Az országos sportegészségügyi hálózat központja és működtetője az Országos Sportegészségügyi Intézet (a továbbiakban: OSEI). Az OSEI szervezetére és működésére vonatkozó részletes rendelkezéseket az OSEI Alapító Okirata tartalmazza.
(2) Az országos sportegészségügyi hálózat keretében kerül sor a versenyzők és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott sportszakemberek sportorvosi vizsgálatára, valamint - versenyzők esetén - a sportorvosi engedélyek kiadására.
3. § (1) Az országos sportegészségügyi hálózat egészségügyi dolgozója az OSEI-vel áll munkavégzésre irányuló jogviszonyban.
(2) Az országos sportegészségügyi hálózat keretében megyei, területi, illetve fővárosi kerületi sportorvosi szakrendelések működnek.
(3) A területi sportorvosi szakrendeléseket a megyei vezető főorvos irányítja.
(4) A fővárosi kerületi sportorvosi szakrendeléseket Budapest vezető főorvosa irányítja.
4. § (1) A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium minden év február 28-áig a tárgyévre vonatkozó támogatási szerződést köt az OSEI-vel - a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter (a továbbiakban: miniszter), a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, valamint a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége által meghatározott - kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó versenyzők speciális - (2) bekezdés szerinti - sportegészségügyi ellátása érdekében.
(2) A támogatási szerződésben foglaltak szerint az OSEI a következő ellátásokat biztosítja, feladatokat látja el:
a) több szakkonzíliumból álló emelt szintű alkalmassági vizsgálat;
b) terhelhetőséget megállapító élettani vizsgálat;
c) táplálkozási szaktanácsadás;
d) sportpszichológiai vizsgálat;
e) a nemzeti válogatottak keretorvosi hálózata szakmai tevékenységének összehangolása és működtetése;
f) edzőtáborok és az olimpiai központok sportorvosi ellátásának működtetése;
g) doppingellenőrző laboratórium működtetése.
A sportorvos feladatai
5. § A sportorvos a sportegészségügyi ellátás keretében:
a) az egyes sportágakban - az OSEI szakmai irányelvei alapján - elvégzi a versenyző és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott sportszakember sportorvosi vizsgálatát;
b) szakmailag indokolt esetben kiegészítő vizsgálatokat végez a versenyző megbetegedésének és sérülésének megelőzése, továbbá - amennyiben az adott intézményben gyógyító-megelőző ellátás is zajlik - kezelése és rehabilitációja érdekében;
c) meghatározza a versenyző teljesítőképességét az adott sportágban;
d) a külön jogszabályokban foglaltaknak megfelelően tudományos vizsgálatokat és kutatásokat végezhet a fizikai aktivitás emberi szervezetre gyakorolt hatásával, valamint annak hiányával kapcsolatban, a túlterhelésből adódó szövődmények, illetve sérülések elkerülése érdekében; illetve ezen vizsgálatok eredményeit alkalmazza a versenyzők ellátása során;
e) ellátja a sportrendezvényeken és szabadidősport eseményeken az előforduló sérüléseket és egyéb orvosi beavatkozást igénylő panaszokat;
f) a versenyző lehető legjobb teljesítménye elérése érdekében tájékozódik a tudományosan megalapozott és bizonyítékokon alapuló megengedett teljesítményfokozó módszerekről, és tanácsot ad azok gyakorlati alkalmazására vonatkozóan; továbbá közreműködik az edzéstervek kidolgozásában;
g) a doppingellenes tevékenység keretében megelőző, felvilágosító, nevelő, ellenőrző munkát folytat;
h) szaktanácsadást végez az egészséges életmód, a táplálkozás és a megfelelő testsúly kialakítása, valamint az emberi szervezet fizikai aktivitásának növelése vonatkozásában.
A sportolók és a sportszakemberek sportorvosi vizsgálatáról
6. § (1) A versenyző - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a rendszeres edzések megkezdése, valamint a sportorvosi engedély - e rendelet szerinti - érvényességi idejének lejárta előtt sportorvosi vizsgálaton köteles részt venni.
(2) Versenyezni - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - csak érvényes sportorvosi engedéllyel lehet.
(3) Biliárd, bridzs, darts, golf, modellezés, sakk sportágakban, valamint a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágaiban a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges. A versenyző ezen sportágakban és szakágakban sportorvosi vizsgálaton nem köteles részt venni.
7. § (1) A sportorvosi vizsgálatot az OSEI sportegészségügyi szakrendelésének sportorvosai, valamint az országos sportegészségügyi hálózat területileg, illetve a fővárosban a kerületileg illetékes sportorvosai végzik az OSEI szakmai irányelvei alapján.
(2) A sportorvosi vizsgálatokat - lehetőség szerint mindig azonos sportorvosi rendelőben - a sportszervezet székhelye, a versenyző lakóhelye, munkahelye vagy az iskola székhelye szerint illetékes sportorvosok végzik.
(3) A sportorvosi vizsgálatot végző orvosnak sportorvosi szakképesítéssel kell rendelkeznie.
8. § (1) A nemzeti válogatott keretek tagjai és a 4. § (1) bekezdése szerint kijelölt versenyzők esetében a sportorvosi vizsgálatokat az OSEI sportegészségügyi szakrendelésének sportorvosai végzik.
(2) A nemzeti válogatott keretek orvosai (a továbbiakban: keretorvosok) az OSEI főigazgató főorvosának kijelölése alapján - az OSEI szakmai irányelvei szerint - látják el feladatukat.
(3) A keretorvosnak sportorvosi szakképesítéssel kell rendelkeznie.
9. § (1) A sportorvosi vizsgálat eredményét a sportszövetség által külön e célra - az OSEI konzultatív hátterével - készített nyomtatványon (sportorvosi engedély) kell nyilvántartani. A sportorvosi engedély sportágtól független kötelező tartalmi elemeit a melléklet tartalmazza. A sportorvosi engedély egyéb egészségügyi adatot nem tartalmazhat.
(2) A rendszeres edzések megkezdésének a feltétele - a melléklet 2. b) alpontja szerinti - „alkalmas” minősítés. Az „alkalmas” minősítés versenyzésre önmagában nem jogosít, ahhoz a külön jogszabályban, valamint a sportszövetség szabályzataiban foglalt további feltételek teljesítése is szükséges. Versenyezni csak - a melléklet 2. b) alpontja szerinti - „versenyezhet” minősítés esetén lehet.
10. § (1) A versenyzéshez szükséges sportorvosi engedély érvényességi ideje 18 éven aluli versenyző esetén 6 hónapnál, 18 éven felüli versenyző esetén 1 évnél hosszabb nem lehet.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szempontjából az életkor elbírálásánál a sportorvosi vizsgálat időpontját kell figyelembe venni.
(3) A vizsgálatot végző sportorvos a sportorvosi engedély érvényességét az (1) bekezdésben foglaltaknál rövidebb időben is megállapíthatja, ha a versenyző egészségi állapota vagy várható nagyobb terheléssel járó fokozott igénybevétele ezt indokolja.
(4) 18 évesnél fiatalabb versenyző a felsőbb korcsoportban - a birkózás, cselgáncs, karate, ökölvívás, súlyemelés, valamint a harcművészeti ágak semi contact és contact ágaiban - az érintett sportágak nemzetközi szakszövetségeinek a korcsoportokra vonatkozó szabályzataiban foglaltaknak megfelelően versenyezhet. Egyéb sportágak versenyzői a sportszövetség versenykiírásának megfelelően felsőbb korcsoportban is versenyezhetnek.
11. § (1) Ha a versenyző a területi, illetve a fővárosi kerületi sportorvos sportorvosi vizsgálatának eredményével nem ért egyet, akkor 8 napon belül a megyei (fővárosi) vezető főorvostól kérheti az alkalmasság másodfokon történő orvosi elbírálását. Amennyiben a versenyző a másodfokon hozott döntéssel sem ért egyet, az egészségügyi alkalmasság megállapítása iránt 15 napon belül az OSEI sportegészségügyi szakrendelésének vezetőjéhez fordulhat.
(2) Ha a 8. § (1) bekezdésében meghatározott versenyző a sportorvosi vizsgálat eredményével nem ért egyet, 8 napon belül az OSEI főigazgató főorvosához fordulhat az egészségügyi alkalmasság megállapítása iránt.
12. § (1) A szabadidős sportolók esetében az adott szabadidősport eseményen való részvétel egészségügyi elbírálását a 7. § (2) bekezdésében meghatározott sportorvosokon kívül az iskola-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a háziorvos végzi, amennyiben azt az adott szabadidősport esemény jellege indokolttá teszi.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetekben az OSEI, illetve a területileg, a fővárosban a kerületileg illetékes sportorvos - amennyiben szükséges - a sportegészségügyi vizsgálatok elvégzéséhez konzultatív hátteret biztosít.
13. § (1) Az a sportszakember, aki feladata ellátása során fokozott fizikai erőkifejtést végez, köteles évente sportorvosi vizsgálaton részt venni.
(2) A sportszövetség szabályzatban határozza meg azokat a sportszakmai tevékenységeket, amelyek ellátása esetén a sportszakemberek részére az (1) bekezdés szerinti sportorvosi vizsgálaton való részvétel kötelező.
(3) Az (1) bekezdésben foglalt vizsgálatot a 7. § (2) bekezdésében meghatározott orvosok végzik.
A sportrendezvényekkel és a szabadidősport eseményekkel kapcsolatos sportegészségügyi és sürgősségi feladatokról
14. § (1) A sportrendezvényen a szervező a sportág jellegének megfelelő sportegészségügyi ellátást köteles biztosítani.
(2) A sportrendezvényen és a szabadidősport eseményen a szervező a rendeletben foglaltak szerint köteles sürgősségi egészségügyi ellátásról gondoskodni.
15. § (1) A szervező a sportegészségügyi feladatok ellátását - a sportrendezvény előtt legalább 10 nappal - a következők szerint köteles igényelni:
a) a fővárosban és a megyeszékhelyen rendezett sportrendezvényre a fővárosi, illetve megyei vezető főorvostól;
b) egyéb helyen rendezett sportrendezvényre a sportrendezvény helye szerint illetékes sportorvostól.
(2) A sportszövetség által:
a) a fővárosban rendezett sportrendezvényre a fővárosi vezető főorvostól,
b) a megyében rendezett sportrendezvényre az illetékes megyei vezető főorvostól
igényelhető sportegészségügyi ellátás biztosítása.
(3) A rendeletben foglaltak alapján a sportszövetség versenyszabályzatában vagy a versenykiírásban a sportág, illetőleg a sportrendezvény jellegének, valamint a nemzetközi sportszövetség előírásainak figyelembevételével szabályozza, hogy a sportág sportrendezvényein milyen szintű egészségügyi ellátás szükséges.
16. § (1) A sportrendezvényen és a szabadidősport eseményen előforduló sérülések és balesetek ellátása érdekében a szervező a sportrendezvény és a szabadidősport esemény jellegétől függően köteles biztosítani a mentésről szóló 20/1998. (VI. 3.) NM rendelet (a továbbiakban: NMr.) 2. számú melléklete szerinti:
a) gyalogőrséget, ügyeletet, illetve
b) mozgóőrséget.
(2) A szervező mozgóőrséget köteles biztosítani:
a) az autó-motor, ejtőernyős, labdarúgó első osztályú, lovas, motorcsónak, repülő sportágak sportrendezvényein;
b) olyan sportrendezvényen és szabadidősport eseményen, ahol a résztvevők száma az ötszáz főt várhatóan meghaladja, valamint azoknak a sportágaknak a sportrendezvényein és szabadidősport eseményein, melyekben fokozott a sérülésveszély.
17. § (1) A várhatóan tömeges részvétellel és fokozott fizikai igénybevétellel járó szabadidősport eseményen a szükséges egészségügyi ellátást a szervező a rendeletben foglaltak figyelembevételével határozza meg és köteles arról gondoskodni.
(2) A szervező az (1) bekezdésben foglalt szabadidősport esemény megtartásának időpontja előtt legalább 30 nappal köteles a területileg, fővárosban a kerületileg illetékes sportorvost, valamint az OSEI-t tájékoztatni a szabadidősport esemény jellegéről, valamint az általa szükségesnek tartott egészségügyi ellátásról.
18. § A szervező minden sportrendezvényen és szabadidősport eseményen köteles biztosítani az elsősegélynyújtásra alkalmas helyiséget és a sportág sajátosságainak megfelelő elsősegélynyújtó eszközöket. Amennyiben a sportrendezvény és szabadidősport esemény jellege nem teszi lehetővé az elsősegélynyújtásra alkalmas helyiség biztosítását, a beteg fektetésére, vizsgálatára és ellátására alkalmas egyéb helyet kell biztosítani.
19. § (1) A sportrendezvény és szabadidősport esemény egészségügyi biztosításának a rendeletben nem szabályozott kérdései tekintetében az NMr. 2. számú mellékletének a rendelkezései szerint kell eljárni.
(2) A sportrendezvényen és szabadidősport eseményen az egészségügyi feladatok ellátására egyebekben az OSEI - a mentőszolgálat tekintetében az Országos Mentőszolgálattal együttesen - módszertani levélben ad szakmai útmutatót.
20. § (1) A sportrendezvényen, szabadidősport eseményen egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató, illetve egészségügyi dolgozó díjazásáról - az egészségügyi szolgáltatóval, illetve egészségügyi dolgozóval történő megállapodás alapján - a szervező gondoskodik.
(2) Az (1) bekezdés szerinti díj legkisebb összege az orvos esetében minden megkezdett óra után a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 1. számú melléklete szerinti A fizetési osztály 1. fizetési fokozatában megjelölt összeg 6%-a. Az egészségügyi szakdolgozó esetében a díj legkisebb összege az orvos részére megállapított összeg 50%-a.
(3) Az egészségügyi dolgozó részére a szervező a munkaviszonyban álló dolgozókra vonatkozó szabályok szerint köteles megtéríteni a kiküldetéssel kapcsolatban felmerülő költségeket.
(4) Amennyiben a sportrendezvény, szabadidősport esemény elmarad, a szervező köteles a (3) bekezdésnek megfelelő összeget, valamint - a (2) bekezdés szerinti - 1 órára járó díjat az egészségügyi ellátást végző részére megtéríteni.
21. § (1) A rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló 154/2001. (IX. 5.) Korm. rendelet, valamint az azt módosító 55/2003. (IV. 16.) Korm. rendelet.
(2) A 7. § (3) bekezdése szerinti sportorvosi tevékenységet 2005. december 31-ig az a külön jogszabályban meghatározott szakképesítéssel rendelkező orvos is végezheti, aki a sportorvostan szakképzést a rendelet hatálybalépésekor már megkezdte.
(3) A 9. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő sportorvosi engedélyeket a rendelet kihirdetését követő 120. naptól kell alkalmazni.
Melléklet a 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelethez
SPORTORVOSI ENGEDÉLY
1. A versenyző
a) neve:
b) születési helye és ideje:
c) anyja neve:
d) lakcíme:
e) fényképe:
f) sportág:
g) sportolói jogállása (amatőr, hivatásos):
2. A sportorvosi vizsgálat
a) elvégzésének időpontja:
b) eredménye:
alkalmas versenyezhet nem alkalmas nem versenyezhet
3. A sportorvosi engedély érvényességi időtartama:
4. Doppingvizsgálat:
a) doppingellenőr neve és nyilvántartási száma:
b) mintavétel időpontja, helye és módja:
c) mintavételi edény azonosító száma:
d) doppingellenőr aláírása:Várhalmi Zsolt

A számla nélkül elszámolható benzinárak
2005. október 8.A személyi jövedelemadóról szóló törvény 82. §-a felhatalmazza az Adó és Pénzügyi Ellen?rzési Hivatalt arra, hogy az üzemanyagárat közzétegye.

Ha a magánszemély az üzemanyagot a közleményben szerepl? árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

2005. október 1-je és december 31-e között alkalmazható üzemanyagárak:
Ólmozatlan motorbenzinek
ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin 288 Ft/l
ESZ-98 ólmozatlan motorbenzin 297 Ft/l
Gázolaj 274 Ft/l
Keverék 290 Ft/l


forrás: apeh.hu

Játékvezet?i továbbképz?
2005. szeptember 28.

A Dél-dunántúli Régió kosárlabda játékvezet?inek továbbképzésére
2005. szeptember 25-én, Kaposvárott került sor. A félnapos képzésen
részt vettek a Baranya megyei kerettagok is. A fizikai tesztet mindenki
teljesítette, a szellemi részt három kollégának ismételnie kell majd
az - EGYETLEN - póttovábbképzésen, amelynek id?pontját napokon belül
közöljük

BMKSZ JB

Fontos (részben kötelez?, részben tájékoztató) információk a JB körleveléb?l
2004. december 31.

A JB összetétele és a feladatok elosztása:
Cziffra Mihály elnök:felügyeli, irányítja Bizottság tevékenységét, ellen?rzi-jóváhagyja a játékvezet?i, komisszári küldéseket,
Hartyáni Zsolt tag: oktatási felel?s, irányítja a szakmai továbbképzéseket, a kandidátusi keret oktatási-nevelési munkáját,
Lugossy Norbert: elnökhelyettes, ellen?rzési felel?s, megszervezi a játékvezet?k ellen?rzését, javaslatot tesz felfelé min?sítésekre, foglalkoztatásokra,
Benczur Lajos tag: küldési felel?s, irányítja a mérk?zésekre a játékvezet?k küldését, foglalkoztatását, a komisszárok küldésére javaslatokat tesz, melyek végül is az elnök jóváhagyásával véglegesíthet?k,
Bacsfay Gyula tag: az Amat?r tagozat Játékvezet?i Bizottságának elnöke, központilag, meghatározott feladatok véghezvitelét érvényesíti 19 megyében, illetve a 7 régióban.
Küls? munkatársak: Kovács Zoltán a küld? albizottság munkatársa, a játékvezet?i küldésekre javaslatot készít a rendelkezésre álló számítógépes küldési program alapján, majd a véglegesítés után értesíti arról a játékvezet?ket.
Lakatos Viktor a JB szavazatnélküli tagja, a JB titkáraként végzi titkári teend?ket.
JB célja, feladata röviden: egyenl? feltételek biztosítása csapatok, játékvezet?k, komisszárok részére a szakmai felkészültségek figyelembe vételével.Az egységes játékvezet?i felfogás és gyakorlat kialakítása, támogatni, segíteni a megyékben, régiókban a játékvezet?-képzés szervezését. Az NB I-ben m?köd? játékvezet?k m?ködésének ellen?rzésével biztosítani a megfelel? keretek kialakítását, m?ködés alapján történ? keretbesorolást, akár felfelé/vagy lefelé.

Elvárások:A JB minden játékvezet?t?l maximális fegyelmet, szabályismeretet, fizikai felkészülés megfelel? szintjét, pontos megjelenést és játékvezet?k közötti összefogást vár és követel meg a jöv?ben. Bárki ezek valamelyike ellen vét, számíthat elmarasztalásra.
Minden kiállításról mindkét játékvezet?nek külön-külön jelentést kell írnia és a LIGÁ-nak sürg?sen elküldeni, hogy keddre megérkezzen. A jelentések pontosak, következetesek és szókimondóak legyenek. Pl. le kell írni a káromkodásokat szövegesen is.
Információk2005. évi játékvezet?i költségtérítések 50 %-t hasonlóan kell megosztani. SZJA levonás 18 vagy 38 %-os lehet, fel- és lekerekíteni tilos!Folyamatban van egy új JÁTÉKVEZET?I, KOMISSZÁRI KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI TÖMB nyomdai kiadása, melyet használni fogunk.
Helyesnek tartjuk, hogy a számlát kifizetéskor a klub is írja alá /a másolata marad a tömbben!/, mert a klubok leszoktak az SZJA befizetésének év végi kötelez? értesítésér?l, ha nem kaptok értesítést róla, akkor is az adóbevallásba tegyétek bele. Ha nem fizették be az az ? felel?sségük, nem a játékvezet?é. A kiadott számlák mindenkor világosak, olvashatóak, egyértelm?ek legyenek.


Részletek az MKOSZ JB elnökének NBI-es játékvezet?knek írt körleveléb?l.

Leány el?dönt?k
2004. december 8.

AA CSOPORT: KANIZSA DKK, SOPRONI DARAZSAK, KECSKEMÉTI KC, MKB EUROLEASING CSATA DSE
AB CSOPORT: BEAC ÚJBUDA, MIZO PÉCSI VSK, CEKK CEGLÉD, SZEGEDI KE
BC CSOPORT: BSE ESMA,OSC,BAJA ÚJVÁROSI DKSE, DKSK
BD CSOPORT: KISS LENKE KS. AROMER?M? KSC SZEKSZÁRD, DEBRECENI SI, SZOLNOKI MÁV COOP SI

Keresztjáték a dönt?be jutásért: a két mérk?zést 2005.04.10-ig kell lejátszani
Országos nyolcas dönt?: 2005. április 21.-24.

A tornák rendez?inek sorrendje és id?pontja a következ?:

ED1 torna - 2005.01.15.-16.
AA csoport - Kecskeméti KC
AB csoport - Szegedi KE
BC csoport - DKSK MISI
BD csoport - Szolnoki MÁV Coop SI

ED2 torna - 2005.02.05.-06.
AA csoport - Soproni Darazsak
AB csoport - CEKK Cegléd
BC csoport - Baja Újvárosi DKSE
BD csoport - Debreceni SI

ED3 torna - 2005.02.26.-02.27.
AA csoport - MKB Euroleasing Csata DSE
AB csoport - MiZo Pécsi VSK
BC csoport - OSC
BD csoport - Atomer?m? KSC Szekszárd

ED4 torna - 2005.03.19.-20.
AA csoport - Kanizsa DKK
AB csoport - BEAC Újbuda
BC csoport - BSE Esma
BD csoport - Kiss Lenke KS

A tornák rendezési sorrendje a csoport összes tagjának írásos beleegyez? nyilatkozatával felcserélhet?!

Versenyiroda

Eredmények
2004. december 2.

F?iskola-Bolyai SE – Peugeot Kampf-NTE 77-69 (20-21, 15-18, 27-9, 15-21) V.: Kurucz, Németh
FBSE: Tóth 13/6, Müller 23, Haklits 8/6, Szakács 8, Kratochvill 9/3.cs.: Tóth 4, Stieber 9, Sipos, Kovács, Katona V. 3/3, Takács.
Edz?: Kollerics Barnabás
NTE: Arany 12, Szélessy 22/9, Muk 10, B?dör 15, Burucz 5. cs.: Szajkó, Anda, Deme, Szépligeti 5, Csáki.
Edz?: Kovács Nándor
Kipontozódott: Szakács 31.p., Müller 37.p. ill. Szépligeti 28.p., Muk 37.p.
Faultok: 21 – 21. Büntet?arány: 10/18 ill. 14/26

Komlói BSK - Paksi ASE 65-48 (14-10, 18-12, 21-18, 12-8) V.: Németh, Kurucz
KBSK: Kontsár 2, Fodor 6, Mészáros A. 18/3, Marcsik 17/3, Laufer. cs.: Újvári 12, Györkös 2, Czár 6, Fóris 2, Mészáros F.
Edz?: Egri Nándor
ASE: Király 9, Légrádi D. 7/3, Boros 2, Berkics 11/3, Hirth. cs.: Takács, Schmidt 1, Kollarics, Fülöp 2, Tóth 7, Szántó 7/3, Légrádi R. 2.
Edz?: Daróczi Eszter
Kipontozódott: - ill. Boros 28.p. Faultok: 12 – 18. Büntet?arányok: 11/25 ill. 3/10

Peugeot-Kampf-NTE – Komlói BSK 64-56 (18-11, 19-8, 15-19, 12-18) V.: Németh, Soós
NTE: Arany 9/3, Szélessy 10, Muk 15, B?dör 16, Szépligeti 4. cs.: Szajkó, Anda, Burucz 4, Deme, Csáki 6.
Edz?: Kovács Nándor
KBSK: Újvári 8, Fodor 4, Marcsik 11, Györkös 1, Czár 3. cs.: Kontsár 6, Mészáros A. 19, Fóris, Laufer 4, Mészáros F.
Edz?: Egri Nándor
Faultok: 24 – 18. Büntet?arányok: 7/17 ill. 11/25

F?iskola-Bólyai SE – Atomer?m? SE 86-51 (23-13, 28-14, 9-19, 26-5) V.:Kurucz, Lipics
FBSE: Tóth 11/6, Müller 20, Haklits, Varga 4, Szakács 4.cs.: Tóth 8/3, Stieber 7, Sipos 2, Kovács 2, Katona V. 12/9, Kratochvill 12/3, Takács 4.
Edz?: Kollerits Barnabás
ASE: Király 6, Légrádi 19, Boros 9, Berkics 9, Hirth 3.cs.: Schmidt, Kollarics, Takács, Fülöp, Szántó, Légrádi 5.
Edz?: Daróczi Eszter
Kipontozódott: - ill. Hirth 34.p.Faultok: 21 – 20 Büntet?arányok: 11/24 ill. 11/27

Földvári Tamás

Megyei program 2005. november
2004. október 29.

11.02 kedd Komló
18:15 KBSK II.- PEAC II. n?i
Babits
19:55 Mecsek SE - Mohácsi TE ffi
11.04 csütörtök Ifjúság út
19:45 Közgazd-Ászok - PVSK II. ffi
11.05 péntek Pollack
19:00 PEAC II. - PVSK III. ffi
Komló
19:15 ANK - KBSK ffi
PVSK Csarnok
19:30 PVSK II. - Mecsek SE ffi
11.08 hétf? Kodály
20:15 Sportfólió - PEAC II. n?i
11.09 kedd Mohács
19:30 Mohácsi TE - PEAC II. ffi
Babits
19:55 Mecsek SE - POEÜ ffi
11.10 szerda Kodály
18:45 Volán - PVSK III. ffi
11.12 péntek Komló
19:15 KBSK - PVSK II. ffi
11.15 hétf? PVSK Csarnok
20:00 PVSK III. - Közgazd-Ászok ffi
Kodály
20:15 Sportfólió - KBSK II. n?i
11.16 kedd Gépipari
19:10 POEÜ - ANK ffi
11.17 szerda Kodály
18:45 PVSK II. - Volán ffi
11.18 csütörtök Pollack
19:15 PEAC II. - Sportfólió n?i
Ifjúság út
19:45 Közgazd-Ászok - Mohácsi TE ffi
11.22 hétf? Kodály
18:45 PEAC II.-Volán ffi
Ifjúság út
19:45 PEAC II. - KBSK II. n?i
11.23 kedd Gépipari
19:10 POEÜ - KBSK ffi
Babits
19:55 Mecsek SE - PVSK III. ffi
11.25 csütörtök Ifjúság út
19:45 Közgazd-Ászok - ANK ffi
11.29 hétf? Komló
19:15 KBSK - Volán ffi
PVSK Csarnok
20:00 ANK - PVSK III. ffi
Kodály
20:15 Sportfólió - PEAC II. n?i
11.30 kedd Gépipari
19:10 POEÜ - PEAC II. ffi
Babits
19:55 Mecsek SE - Közgazd-Ászok ffi

Böngyik Andor

Fel lehet még készülni az esti tesztelésre
2004. október 6.

A szerz?, Hartyáni Zsolt a FIBA Technikai Bizottságának tagja, FIBA instruktor pénteken 15 órakor a
PVSK-csarnokban el?adást tart az aktuális szabályváltozásokról. Mindenkit - különösen a játékvezet?ket -
szeretettel látnak. Utolsó lehet?ség felkészülni az esti tesztelésre.

Kapitány Gellért - Várhalmi Zsolt

3/2004. (02.23.) számú BMKSZ határozat
2004. március 14.

Az elnökség a 2004-as évre a tagdíjat 10.000 Ft-ban, a nevezési díjat csapatonként 7.000 Ft-ban állapítja meg. Ezek az összegek megegyeznek a 2003-as tagdíjak összegével.
Bevezetésre kerül a pártolói díj sportbarátok számára, amelynek összege 1.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig terjedhet.

Muhel Márta

Új telefonszám
2004. február 28.

Sági Zoltán telefonszáma megváltozott. A továbbiakban a következ? hívószámon érhet? el: 70/36-42-449.


Az OUB VB elnökök és NB. II. mérk?zések komisszárjai továbbképzése
2004. február 13.

A továbbképzés id?pontja:2004. február 21. 11:00 óra
A továbbképzés helye:Budapest, XXI. ker. Csepel, Tejút u. 2-4.
A továbbképzés programja:
1. Tájékoztató aktuális sportpolitikai kérdésekr?l. (Szaniszló Sándor Amat?r Alszövetség elnöke)
2. OUB értékelése és feladatok (Farkas László Amat?r Alszövetség Versenyiroda munkatársa)
3. NB. II bajnokságok értékelése (Tihanyi László dr.(Amat?r Alszövetség Versenybíróságának elnöke)
4. Teszt írása – szabálykönyv, OUB versenykiírás, NB. II. versenykiírás
Felel?s: Tihanyi László dr. Amat?r Alszövetség Versenybíróságának elnöke

A továbbképzés díjmentes, a felmerült költségeket (utazás, étkezés, jegyzet) mindenki maga viseli.
A további foglalkoztatás feltétele, a továbbképzésen való eredményes részvétel.
Szaniszló Sándor elnök Tihanyi László dr. VB elnök

Új e-mail cím
2004. február 12.

Kapitány Gellért e-mail címe megváltozott a továbbiakban itt érhet? el: kapitanyg@777westel.hu

Mindenkinek szüksége van rá sürg?sen
2003. december 6.

A szeptemberi MKOSZ Elnökségi ülés döntése szerint a versenyengedély kártyákat 2003. december 31-ig el kell készíteni a megyei szövetségeknél.
2004. január 1-e után hivatalos mérk?zéseken nem szerepelhet, olyan versenyz? akinek nincs, és Visszavonják a játékengedélyét is.
Minden olyan híreszetelés alaptalan, hogy a versenyengedély kártya megsz?nik.
2004. január 1. után beláthatatlan következményei lesznek az adathiányoknak, ugyanis a karton rendszer megsz?nik, az MKOSZ állami támogatásának feltétele pedig, a versenyengedély kártyák kiadása.

Bodrogváry Iván MKOSZ f?titkár
Rózsás Gábor Hivatásos Ligák Versenyiroda igazgató
Bácskai Kornél MKOSZ Informatikai Bizottság

A 24 mp-es szabály értelmezése, példák
2003. október 2.

A 24 mp-es szabály alkalmazása önmagában is bonyolult. Értelmezéséhez segítséget adunk a következ?kben. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége lapján FIBA szeptember 30-i szabályértelmezése a linkre kattintva olvasható.

Forrás:hunbasket.hu

Csak 800 Ft a belép?. Segíts!
2003. október 2.

Jótékonyági kosárlabda mérk?zés lesz Pécsett a Lauber Dezs? Sportcsarnokban 2003. október 7-én este hat órakor. A MiZo Pécsi VSK ellenfele a Szolnoki MÁV COOP SE csapata lesz. A szurkolók a 800 Ft-ba kerül? belép?k megvásárlásával segíthetnek. A bevételt a szervez?k Pécs város és Baranya megye eml?rák elleni küzdelmére fordítják. Segíts! Részletek a MiZo Pécsi VSK web lapján, www.pvskbasketball.hu címen olvashatók.

Tóth László

Hírkosár 2003/04-es szezon 3. szám - El?zetes
2003. október 1.

OUB eredmények - Küldések - PVSK Panthers mérk?zés id?pontjai - A Mizo Pécsi PVSK Euroliga programja - Teljes középiskolás és egyetemi m?sor - Középiskolás bajnokság címlista - Eredmények - Hírek - A diákolimpia sorsolása -Teljes megyei m?sor

Tóth László

Edz?továbbképz? tanfolyam volt 2003. június 20-22. között Pécsett
2003. szeptember 23.

Edz?továbbképz? tanfolyam zajlott le mini, gyermek és serdül? csapatok edz?i részére 2003. június 20-22. között Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban. A hagyományteremt? továbbképzést a MAKET szervezte és rendezte, melyben Varga Ferenc is részt vállalt. Mint tudjátok ahhoz, hogy valaki edz?ként m?ködhessen arra az évre érvényes edz?i m?ködési engedéllyel kell rendelkeznie. A rendezvényen kb.: 50-60 korosztályos edz? vett részt szerte az ország minden részér?l.
Ízelít? a programból:
• A fizikai képzés és képességfejlesztés sajátosságai a gyermek és serdül? korban (Dubecz József , TF)
• Sportorvosi problémák, az edz? és a sportorvos kapcsolata az utánpótlás képzésben (Dr. Téglássy György)
• Döntéshozatal a különböz? helyzetekben, játékhelyzetek oktatásának módszertana (Sterbenz Tamás BEAC)
• Taktikai képzés a gyermek és serdül? korban (Gábor Erzsébet, Varga Ferenc)

A továbbképz? gyakorlati bemutatóit a 89-es leány válogatott hajtotta végre.
A résztvev?k valamennyien teljesítették a feltételeket, így m?ködési engedélyhez jutottak.

Gelencsér György

Versenyengedély kártyák, új játékosok le- és átigazolása a 2003/04-es szezonban
2003. szeptember 12.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége szeptember 9-én lényeges döntéseket hozott sportolói versenyengedély kártyákról, valamint a sportolói le és átigazolásokról. Részletek a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége oldalon, valamint a szeptember 15-én megjelen? Hírkosárban olvashatók.

Tóth László

Elektronikus játékos nyilvántartás
2003. szeptember 7.

A játékosnyilvántartást minden Baranya megyében m?köd? csapatnak meg kell újítani 2003. október 1-ig. Azoknak is szükséges az adatok újbóli megadása az Átigazolási és nyilvántartási bizottság részére, akik már ezt megtették az elmúlt szezonban.
Az átigazolási bizottság a szeptember 9-én, Budapesten sorrakerül?, országos értekezlet után részletes tájékoztatót ad ki. A tájékoztatás a Közlemények rovatban rovatban azonnal olvasható lesz, illetve megjelenik a soronkövetkez? Hírkosárban is.

Tóth László

Versenykiírások 2003/04
2003. szeptember 5.

2003/04-es szezon Magyar kupa, NB II-es és utánpótlás versenykiírásai és a szabálymódosítások olvashatók a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége weblapján a következ? linkre kattintva:
Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

Tóth László

Pótteszt játékvezet?knek
2003. március 27.

Az NB II-ben és a Baranya megyei bajnokságban m?köd? játékvezet?knek a Játékvezet?i Bizottság 2003. április 8-án kedden 18.30 órai kezdettel póttovábbképz?t rendez. A JB kéri a játékvezet?ket, hogy írószert és a futásteszt végrehajtásához szükséges felszerelést hozzanak magukkal. (Az eredetileg közölt id?pont április 7-e lett volna.)

Játékvezet?i Bizottság

Üzemanyag árak
2003. január 23.

Üzemanyag árak

Ha a magánszemély az üzemanyagot a közleményben szerepl? árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni. 2003. január 1-je és március 31-e között alkalmazható üzemanyagárak:

Ólmozatlan motorbenzinek
ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin 228Ft/l
ESZ-98 ólmozatlan motorbenzin 235Ft/l
Gázolajok 207Ft/l
Keverék 227Ft/l

Adózás! Játékvezet?knek fontos tudni

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 72. pontjának h) alpontja

Adóterhet nem visel? járandóság:
"Az amat?r vagy vegyes versenyrendszerben szervezett versenyen közrem?köd? mérk?zésvezet? részére e tevékenységgel összefüggésben juttatott jövedelemnek a mérk?zésenként 5 ezer forintot, de legfeljebb adóévenként 50 ezer forintot meg nem haladó része;"
(Megjelent a Magyar Közlöny 2002. évi 141. száma 7740. oldalán)

Tájékoztató a költségnyilatkozatról

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 82. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján a 46. § (2) bekezdés b) pontja szerinti költségnyilatkozat formájára és tartalmára vonatkozó el?írások a következ?k:

Figyelmeztetés! A nyilatkozatot két példányban kell kitölteni! A kifizet? a nyilatkozat átvételét igazolja a másolaton, amelyet a magánszemélynek meg kell ?riznie az adóbevallásának elkészítéséhez szükséges más bizonylatokkal együtt.

Nyilatkozat a költségtérítés adóel?legének megállapításához

A számomra kifizetésre kerül? költségtérítésb?l az adóel?leg megállapításánál nem kell jövedelemként figyelembe venni

1. a megállapított összeg 10 százalékát,
2. a jogszabályban meghatározott, bizonylat nélkül elszámolható mértéket,
3. a megállapított összeg ....................... százalékát,
4. a megállapított összegb?l ...................... forintot.

Dátum:

A nyilatkozatot adó magánszemély

neve:

lakcíme:

adóazonosító jele:

adószáma:

a magánszemély aláírásaKitöltési útmutató

Az 1. pont szövegét csak akkor lehet választani, ha a költségtérítést önálló tevékenységre tekintettel fizetik, és a tevékenység ellenértéke címén kifizetett összegb?l is 10 százalék költséghányad levonását kéri a magánszemély. (Ebben az esetben utóbb át lehet térni a tételes költségelszámolásra, feltéve, hogy minden önálló tevékenységb?l származó jövedelmét tételes költségelszámolással állapítja meg a magánszemély.)

A 2-4. pontok szövege bármely (önálló/nem önálló) tevékenységre tekintettel kifizetett költségtérítésnél választható azzal, hogy

a) a 2. pont szerint levont költségtételt meghaladó összeg teljes egészében az önálló/nem önálló tevékenység jövedelmének számít,

b) a 3-4. pont szerint levont költségtételt utólag igazolni kell, és ilyen nyilatkozat esetén a magánszemély utóbb az adóbevallásban egyetlen önálló tevékenységb?l származó jövedelmének megállapítására sem alkalmazhatja a 10 százalék költséghányad levonását (arra sem, amelyre a kifizetéskor 90 százalékos jövedelemtartalmat nyilatkozott az 1. pont szerint).

Fontos! A b) pont alatti esetben: ha a magánszemély utóbb az adóbevallásáig nem tudja igazolással alátámasztani a nyilatkozat szerinti költséget, az Szja törvény 46. §-a (8) bekezdésének rendelkezése szerint 12 százalék külön adót kell a nem igazolt költségrész után fizetnie (ezt az adóbevallásában is fel kell tüntetnie).
(Megjelent a Magyar Közlöny 1997. évi 113. számában)


Fontos információk
2002. december 16.

Új cím
Cserkuti András VB elnök e-mail címe: bmcsa@freemail.hu

Telefonszám-változás
Sági Zoltán telefonszáma megváltozott: az új szám: 70/381-2112

Játékvezet?i tanfolyam
Új játékvezet?i tanfolyam indul január 13-án, hétf?n a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség szervezésében. A Szövetség el?tt álló feladat ennek megfelel? hirdetési, propagálása.

A szövetség elérhet?sége
A www.bmksz.hu web oldalon a levelezés menüpontra kattintva közvetlenül is lehet e-mailt küldeni Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségnek.